Vanliga myter om vinterdäck

Som med många andra ting så finns en hel del myter om vinterdäck. Läs vidare så ska vi reda ut begreppen.

Myt 1: ”Vinterdäck är alldeles för dyra och tar mycket plats i garaget”

Det är sant att det kostar en del att köpa vinterdäck. Det finns dock inte så många alternativ om man är i behov av bilen. Man skall aldrig tumma på säkerheten och därför är det väl investerade pengar att köpa vinterdäck som håller för vårt klimat. Dessutom så är det lag på vinterdäck så har man inte dessa på så kan man bli straffad med böter. Tänk även på att du inte inte sliter på sommardäcken när du har vinterdäck så då sparar man även lite pengar på detta. Har man inte plats i garaget så erbjuder dessutom de flesta däckverkstäder förvaring (däckhotell).

Myt 2: ”Jag väntar till snön kommer eller 1 december innan jag sätter på mina vinterdäck”

Det stämmer naturligtvis att man måste ha vinterdäck på när det är snö ute och att man enligt lag, senast måste ha satt på vinterdäcken 1 december. Men dagens sommardäck är skapta för att klara bilprestandan beträffande bromsning, grepp samt toppfart vid temperaturer över 5 grader. Sommardäckens prestanda försämras därför avsevärt vid temperaturer under 5 grader, så när dygnstemperaturen börjar krypa under 5 grader så är det dags att byta till vinterdäck.

Myt 3: ”Jag kör året runt med billiga allrounddäck som tål 210 km/h och har M och S-märkning”

För vårt nordiska klimat finns inget såsom ”allround-däck” eller ”året-runt-däck”. Denna typ av däck finns för varmare klimat men dessa är inte anpassade för våra väglag och bör därför undvikas.

Myt 4: ”Jag har bil med ABS, 4-hjulsdrift, DSC och ESP så jag behöver inga vinterdäck”

Det är bra att bilen har säkerhetssystem, men det gör inte att sommardäcket får de egenskaper och säkerhet som ett vinterdäck erbjuder. Det är däcken som har störst effekt på grepp på vägbanan och det finns inga system som kan ersätta detta.

Tips: Vill du hitta billiga vinterdäck på nätet? Då kan du klicka här