Vad är miljödäck?

Om du vill spara pengar så kan du köpa miljödäck. Miljödäck är anpassade för att minimera friktionen mellan däcket och underlaget vilket i sin tur leder till att bilen drar mindre bränsle med lägre bränslekostnader som följd. Ett faktum är att däcken ansvarar för 30 % av koldioxidutsläppet från en bil men använder man miljödäck så kan man minska koldioxidutsläppet med 10 % vilket innebär att bilägandet blir mer skonsamt för miljön.

Hur vet man att det är ett miljödäck?

miljödäckSedan 2012 så finns ett EU-direktiv som innebär att alla däck som är producerade efter 1/7 – 2012 måste vara märkta med information som berättar om däckets bränslebesparing, egenskaper på vått underlag samt bullernivå. Om däcket har märkningen ”A” vid bränslebesparing enligt bilden så är det miljövänligt är bränslesynpunkt.

Men det räcker inte med att däcket är bränslebesparande. För att det skall vara miljövänligt så behöver även däcken vara tillverkade av miljövänliga material. Tidigare var många däck tillverkade av så kallade HA-oljor som klassas som giftiga. Är däcken tillverkade av HA-oljor så är de alltså inte miljövänliga. En annan aspekt är återvinningen av däck. I Europa konsumeras ca 2,1 miljoner ton däck varje år och då blir en viktig faktor hur dessa däck återvinns. Kontrollera gärna om din däckhandlare är samarbetar med Svensk Däckåtervinning AB, de organiserar insamling och återvinning av däck i Sverige enligt de miljökrav som finns.

Vilka däcktillverkare erbjuder miljödäck?

Det är främst de stora däcktillverkarna såsom Hankook, Goodyear, Michelin och Continental som utvecklar miljöprogram för däck men även Nokian har genom sitt miljödäck Nokian Hakka Green ett miljövänligt alternativ.

Kritik mot miljödäck

Även om miljödäck är bra för plånboken och miljön så finns kritik som bygger på att de inte är tillräckligt säkra då bromssträckorna blir längre jämfört med ”vanliga däck”. För att läsa mer om detta så kan vi tipsa om ett test som Teknikens Värld utfört på en Kia Rio.