däckbyte finansiering

Låna till däck: Alternativ vid finansiering av däckbyte

Börjar det bli dags att köpa nya däck? För många hushåll är däckköp en dyr utgift, men en nödvändig sådan. Idag finns det lite olika alternativ vid finansiering av däck, främst delbetalning och konsumtionslån. Även om principen är densamma – köp nu betala sen – finns det vissa skillnader mellan dessa alternativ.

Skillnaden mellan att köpa däck på kredit, med konsumtionslån eller på delbetalning

Konsumtionslån är egentligen ett samlingsnamn på alla lån som inte är bolån. Det kan till exempel vara privatlån, blancolån eller billån. Gemensamma faktorer för konsumtionslån är svåra att definiera då lånevillkor kan skilja sig åt, men generellt brukar de, enligt Lånea, klassas som lån utan säkerhet.

Delbetalning eller kontokredit är i princip också ett lån – man får en produkt eller tjänst direkt i utbyte mot att vara skyldig en kreditgivare pengar och betala ränta och avgifter. Delbetalning kan erbjudas av försäljare både online och i butik.

Många tycker att själva ordet delbetalning känns lite mildare än lån, men det är att lura sig själv. I de flesta fall innebär delbetalning högre ränta och högre avgifter i jämförelse med ”vanliga” lån utan säkerhet. Precis som vid de flesta seriösa lån görs det även en kreditupplysning vid delbetalning av ett köp. Återbetalningstakten kan dock i många fall vara mycket flexibel för delbetalningar.

Delbetalning eller lån vid däckköp

Är det då bättre att handla däck på delbetalning eller att ta ett konsumtionslån? Ur praktisk synvinkel är det ingen större skillnad mellan lån eller delbetalning. Man köper något som man blir skyldig att betala senare, oavsett vad som väljs. När det gäller valfrihet och kostnader i form av ränta och avgifter, kan det dock skilja sig åt en del.

En väsentlig skillnad i valet mellan konsumtionslån eller delbetalning är möjligheten att välja långivare. Vid ansökan om ett lån finns det hundratals olika långivare och lånetyper att välja

bland. Det är fritt att välja det lån som matchar låntagarens önskemål bäst, utifrån ränta, avgifter, återbetalningstakt och liknande. På så sätt är det möjligt att hitta ett lån som har fördelaktigare villkor än delbetalningsalternativet.

Vid val av delbetalning är det nästan alltid från en enda kreditgivare som butiken eller butikskedjan har avtal med. Det som främst talar för delbetalning framför konsumtionslån är att det kan kännas praktiskt. Man klickar i att man vill delbetala, eller frågar kassören i butiken, och allting hanteras åt en. Men var då alltid medveten att kostnaden troligtvis blir högre, och definitivt högre om låntagaren skulle missa någon betalning jämfört med ett konsumtionslån.

OBS! Det bästa är så klart att betala direkt, men för de flesta är det inte alltid möjligt. För att undvika att ofta behöva ta kostnaden för nya däck är det även viktigt att ta väl hand om däcken.

Räntefri delbetalning och räntefria lån

Vid lån till däckköp är det viktigt att vara uppmärksam på orden ”räntefri” och ”räntefritt”. Både lån och delbetalningsplaner marknadsförs ibland som räntefria, men det är mycket mer frekvent förekommande inom delbetalning. Om man stöter på erbjudanden som dessa, bör man ta en funderare kring hur företaget kan göra någon vinst om de inte tar ut någon ränta. Svaret är att de istället tjänar in det genom höga avgifter.

Uppläggningsavgifter, aviavgifter, påminnelseavgifter, administrationsavgifter – det finns avgifter för i princip allting för den som är lite kreativ. Fokusera därför inte all uppmärksamhet på räntan när du ska låna till däck, utan se även över avgifterna.